Hvad er kolesterol
Del
Kolesterol - en nødvendig fedtstof for kroppen
Kolesterol er et fedtstof, eller lipid, der er nødvendigt for mange kropsfunktioner. Det er en del af cellemembraner, en forløber for mange hormoner (som østrogen og testosteron), galdesyrer og D-vitamin. Uden kolesterol ville kroppen simpelthen ikke fungere normalt.
Kolesterol dannes primært i leveren, men det fås også fra kosten, især fra animalske produkter.

Transport af kolesterol i kroppen
Da kolesterol ikke opløses i vand, bevæger det sig ikke frit i blodet. I stedet pakkes det i transportpartikler, kaldet lipoproteiner.Der er flere forskellige typer, men de vigtigste er:
LDL-kolesterol
Kendt som "dårligt kolesterol"
Transporterer kolesterol fra leveren til vævene
Ved overskud ophobes det i blodkarvægge og forårsager indsnævring af arterierne (aterosklerose)
HDL-kolesterol
Kendt som "godt kolesterol"
Transporterer overskydende kolesterol tilbage til leveren for at blive fjernet
Reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme
Triglycerider
Er ikke kolesterol, men måles ofte i samme forbindelse
Energilagringsform, der stiger blandt andet.sukker, alkohol og overdreven energiforbrug
Hvor kommer kolesterol fra?
Kroppens egen produktion
Omkring 70–80 % af kolesterolet dannes i leveren
Kroppen regulerer syntesen efter behov, men reguleringen kan blive forstyrret f.eks. arvelige faktorer eller livsstilsfaktorer
Kost
Animalske produkter, såsom fedt kød, smør, oste og æggeblommer, indeholder kolesterol
Kolesterol fra kosten påvirker blodets kolesterolniveauer i nogen grad, men den samlede effekt påvirkes også af fedternes kvalitet og mængde
Hvorfor kan kolesterol være skadelig?
For meget kolesterol – især i form af høje LDL-niveauer – kan ophobe sig i arterievæggene og forårsage:
Indsnævring og hårdning af arterierne (aterosklerose)
Hjerteanfald, hvis kranspulsåren bliver tilstoppet
Hjerneblodcirkulationsforstyrrelse, hvis hjernearterien tilstoppes
Kolesterol i sig selv er ikke farligt, men ubalancen og langvarigt overforbrug øger risikoen for sygdom.
Hvad er gode kolesterolværdier?
Værdi |
Målværdi (generelt) |
|
Total kolesterol |
Under 5,0 mmol/l |
|
LDL-kolesterol |
Under 3,0 mmol/l (eller under 2,5 for patienter med høj risiko) |
|
HDL-kolesterol |
Over 1,0 mmol/l for mænd, over 1,2 mmol/l for kvinder |
|
Triglycerider | Alle 1,7 mmol/l |
Målene kan variere afhængigt af individuelle risikofaktorer.
htmlKolesterolkontrol – hvordan kan man påvirke det?
Sund kost: mindre mættet fedt, mere fiber og planteolier
Regelmæssig motion: forbedrer HDL-kolesterol og sænker triglycerider
Vægthåndtering: især reduktion af abdominal fedme er vigtig
Reduceret alkoholforbrug
Medicinsk behandling om nødvendigt: især statiner
Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
1. Er kolesterol altid skadelig?
Nej.Kolesterol er nødvendigt for kroppen, men for meget indtag eller nedsat udskillelse kan føre til sundhedsproblemer.
2. Kan kolesterol være for lavt?
Meget lave kolesterolniveauer kan i sjældne tilfælde være relateret til malabsorption eller alvorlig sygdom, men for de fleste er det ikke et problem.
3. Kan der være kolesterol i plantebaserede produkter?
Nej. Kolesterol findes kun i animalske produkter. Plantebaserede produkter indeholder slet ikke kolesterol.
4.Hvor ofte bør kolesteroltal måles?
Voksne anbefales at få målt det mindst hvert 5. år, oftere hvis der er risikofaktorer for hjerte- og karsygdomme eller hvis man er i behandling.
5. Hvordan ved jeg, om jeg har for meget kolesterol?
Den eneste sikre måde er en laboratorietest, hvor der måles total kolesterol, LDL, HDL og triglycerider. Der er normalt ingen symptomer.